Face to Face

Ο Χουάν Χοσέ Περέα στο BN Sports: «Σαν αδερφός ο Μαυροπάνος – Είμαι μεγάλος φαν του Παναθηναϊκού» (video)

Ο Χουάν Χοσέ Περέα στο BN Sports: «Σαν αδερφός ο Μαυροπάνος – Είμαι μεγάλος φαν του Παναθηναϊκού» (video)

Οι περσινές του εμφανίσεις του έδωσαν το… εισιτήριο για τη Bundesliga και ταυτόχρονα τον έχρισαν την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Χουάν Χοσέ Περέα άνοιξε την καρδιά του στο BN Sports και μίλησε για την ευγνωμοσύνη που νιώθει προς τον Παναθηναϊκό και τους Νταμπίζα-Δώνη, τις αναμνήσεις με τους Ηπειρώτες, τον φιλόδοξο κ. Μπέο, τη Στουτγκάρδη, τον Μαυροπάνο, τον Χάμες αλλά και το ενδεχόμενο να φορέσει τα «γαλανόλευκα».

Τι κι’ αν έμεινε στα Ιωάννινα μονάχα για μια σεζόν; Μέσα σε αυτή έκανε… πράματα και θάματα και κατόρθωσε να προσελκύσει τα βλέμματα. Ακόμα και από τη Bundesliga. Για τα «μάτια» του ή καλύτερα για τα ταλέντα του, η Στουτγκάρδη έβγαλε από τα ταμεία της περί τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για ελληνική ομάδα της περιφέρειας σε ένα deal κερδοφόρο για όλους. Ακόμα και για τον Παναθηναϊκό που είχε κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης. Ήταν όμως έτσι για τους «πράσινους»; Διότι αν τον είχαν πιστέψει περισσότερο, πιθανότατα θα είχαν καρπωθεί περισσότερα, από τις 480 χιλιάδες χάρη στο 20% που είχε βάλει ως όρο στη μεταγραφή ένα καλοκαίρι πίσω, μελλοντικά. Επιλογές όμως είναι η ζωή και ο αθλητισμός και με αυτές πορευόμαστε.

Το BN Sports επικοινώνησε λοιπόν με τον Χουάν Χοσέ Περέα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, την οποία σας την προσφέρει στο… πιάτο. Η συζήτηση έχει απ’ όλα, σε ένα fast forward του ποδοσφαιρικού του βίου. Από το πρότυπο Φαλκάο και την παρουσία του συμπατριώτη του Χάμες στην Ελλάδα, μέχρι τον ρόλο του Νταμπίζα, την φανταστική χρονιά στον ΠΑΣ, τα καλά λόγια για τον Μπέο και τις πρώτες του εικόνες από τη Bundesliga και τη Στουργκάρδη, παρέα με τον Ντίνο Μαυροπάνο.
5593348_1.jpg

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

Πριν καλά καλά κλείσει τα 16 του επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο και έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι με στόχο να βρεθεί κάποια στιγμή στα γήπεδα που πάτησαν τα ινδάλματά του. Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη αλλά η ζέση του να πετύχει, μεγάλη. «Προέρχομαι από μία οικογένεια που ο αθλητισμός είναι σημαντικός. Οι γονείς μου ήταν γυμναστές, ο παππούς μου είχε σχολή ποδοσφαίρου οπότε ήταν φυσικό να έχω και εγώ κλίση σε αυτό. Ήταν όνειρό μου, ξεκίνησα να παίζω κάπου στα 5 μου και με το πέρασμα των χρόνων που κατάλαβα ότι μπορώ να σταθώ σε επαγγελματικό επίπεδο μελλοντικά, το πήρα πιο σοβαρά. Ήταν η καθημερινότητά μου, η ζωή μου και αξίζει κάθε θυσία μου έχω κάνει», είπε για το πως ξεκίνησαν όλα.

«Ίνδαλμα μου ο Φαλκάο»

Κάθε παιδί όμως που ονειρεύεται να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, μεγάλωσε με ένα πρότυπο, «Για εμένα πάντα το ίνδαλμά μου ήταν ο Φαλκάο. Πρώτα απ’ όλα για τον επαγγελματισμό του και το πόσο σκληρά δουλεύει. Το πως στέκεται εντός και εκτός γηπέδου. Ήταν και άλλοι όπως ο Ρονάλντο (φαινόμενο), ο Σουάρεζ, ο Καβάνι. Αλλά ο κυριότερος όλων ήταν πάντα ο Φαλκάο. Υπήρξε παράδειγμα για εμένα».

Τι θυμάται όμως από τη μέρα που ξεκίνησαν όλα, όταν μετέβη στο Σάλτσμπουργκ; «Ήταν Γενάρης και κρύωνα πολύ, ήρθα με τον πατέρα μου. Η πρόσκληση ήταν για δοκιμαστικά δύο εβδομάδων και τελικά η παραμονή μου στην Αυστρία διήρκησε σχεδόν 3 χρόνια. Εκεί διαμορφώθηκε η προσωπικότητά μου και έγινα αυτός που είμαι σήμερα».
perea-1-1_2.jpg

Και μετά ήρθε η Πόρτο όπου έζησε τις πρώτες μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές και απέκτησε την νοοτροπία νικητή όπως τόνισε: «Άνηκα στην U-19 που κατέκτησε τα πάντα στο… διάβα της. Πήραμε και το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία και το Champions League. Έζησε μεγάλες στιγμές, ήταν πολύ πετυχημένη η χρονιά για όλους μας».

«Ο Νταμπίζας είναι σημαντικό κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Και κάπου εκεί προέκυψε η προοπτική του Παναθηναϊκού. «Ήμουν από τους πρώτους σκόρερ της ομάδας, έπαιζα καλά και μια μέρα εμφανίστηκε ο κ. Νταμπίζας δίνοντάς μου τη δυνατότητα να υπογράψω το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Είδε σε εμένα τη φιλοδοξία και την αγάπη που τρέφω για το άθλημα καθώς και την ικανότητα να καταλαβαίνω τι χρειάζεται το παιχνίδι, να το «διαβάζω» δηλαδή. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά μου είπε ότι ξεχώρισε σε εμένα και με έφερε στον Παναθηναϊκό».

5005853.jpg

«Από τους καλύτερους κόουτς που είχα ποτέ ο Δώνης»

Ως προς τη χρονιά που έμεινε στην Αθήνα και έπαιξε με τα… πράσινα, θεωρεί πως: «Έδειξα κάποια από τα χαρακτηριστικά μου και βοήθησα όσο μπορούσα. Κάναμε μία καλή χρονιά με έναν εξαιρετικό προπονητή, έναν από τους καλύτερους που είχα ποτέ, τον κ. Δώνη. Έμαθα πολλά, ήταν η πρώτη μου επαγγελματική σεζόν. Όλα ήταν καινούργια για εμένα και συγκράτησα πολλά από τους έμπειρους συμπαίκτες μου. Βοηθήθηκα πολύ από εκείνους για αυτό που είμαι τώρα».

Ωστόσο παρότι πήρε από την αρχή κιόλας τις ευκαιρίες του και έπαιξε αρκετά παιχνίδια, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και ευλόγως ρωτήθηκε το γιατί: «Άλλαξαν οι συνθήκες. Ο κύριος Νταμπίζας και ο κ. Δώνης είχαν ένα πρότζεκτ, ένα πλάνο νεανικό. Και όταν έφυγαν, ήρθαν άλλοι που είχαν διαφορετικά σχέδια» είπε αρχικά και πρόσθεσε για το δανεισμό του στο Βόλο: «Με ενημέρωσαν ότι θα έπαιζα λιγότερο και πως και για εμένα και την ομάδα θα ήταν καλύτερα να πήγαινα κάπου δανεικός, να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου. Και έτσι πήγα στο Βόλο. Έκανα μία γεμάτη χρονιά, ομαδικά είχαμε καλή απόδοση».

περεα.jpg

«Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του Βόλου οφείλεται στις φιλοδοξίες του κ. Μπέου»

Ποιες είναι οι αναμνήσεις του όμως από την ομάδα της Μαγνησίας και κατά πόσο περίμενε ότι θα φιγουράρει τόσο ψηλά τη φετινή σεζόν; «Πολύ καλές, πραγματικά. Έπαιζα ως εξτρέμ εκεί, ξεκινούσα συνήθως βασικός. Ήταν ένα πολύ καλό διάστημα για εμένα. Απόκτησα εμπειρίες» ανέφερε αρχικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία μεταξύ άλλων στον κύριο Μπέο και το μεγάλο μέρος της επιτυχίας που πιστώνεται σε εκείνον. «Είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος και παράγοντας, γνώστης του ποδοσφαίρου. Μπορεί να ακούγονται διάφορα για εκείνον όμως για εμένα που τον έχω ζήσει αυτή είναι η άποψή μου. Επίσης «κλειδί» για τις επιτυχίες είναι η σωστή επιλογή παικτών. Έχουν χαρακτήρα και ενδιαφέρονται μονάχα για το ποδόσφαιρο. Την περίμενα αυτήν την εξέλιξη του Βόλου».

«Ένιωθα καλά στον Παναθηναϊκό»

Όντας βελτιωμένος και με μια γεμάτη χρονιά στα πόδια του, το λογικό θα ήταν να πάρει την ευκαιρία του στον Παναθηναϊκό. «Υπήρχαν πολλές συζητήσεις, εγώ είχα άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο και συζητούσαμε για να το ανανεώσουμε. Ωστόσο οι διαφορές μας ήταν αρκετές, δεν τα βρίσκαμε. Και έτσι υποχώρησα εγώ, έκανα ένα βήμα πίσω από κάπου που αισθανόμουν πολύ όμορφα και προέκυψε ο ΠΑΣ Γιάννινα που εξελίχθηκε σε ιδανική επιλογή μετέπειτα. Είμαι ευγνώμων στον Παναθηναϊκό για την προοπτική που μου έδωσε».

 

«Οφείλω πολλά στον κ. Μεταξά»

Έπειτα η συζήτηση οδηγήθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα, εκεί όπου εκτοξεύτηκε και τις συνθήκες που υπήρχαν για να συμβεί αυτό. «Ήταν το περιβάλλον και η μεταξύ μας σχέση. Δέσαμε πραγματικά πολύ. Προσωπικά μιλώντας για εμένα, οφείλω πολλά στον κύριο Μεταξά για την αυτοπεποίθηση που έδωσε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Δουλέψαμε και πολύ σκληρά, κάναμε απαιτητικές προπονήσεις και όλο αυτό βγήκε στο χορτάρι».

3370366.jpg

«Είμαι ευγνώμων στον Παναθηναϊκό για όσα μου έδωσε, τον αγαπώ»

Αρκετές συζητήσεις γίνονται γύρω από το όνομά του και κατά πόσο ήθελε να αποδείξει κάτι στον Παναθηναϊκό και τους ανθρώπους του ή είχε περισσότερο κίνητρο λόγω αυτού. Εκείνος όμως ξεκαθάρισε την κατάσταση. «Σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος πιστεύει πως ήθελα να κάνω τον Παναθηναϊκό να το μετανιώσει και άλλα τέτοια. Όμως δεν ισχύει αυτό. Όπως είπα και πριν είμαι πολύ ευγνώμων στην ομάδα για όσα μου έδωσε. Απλά έπαιζα για μένα, για τον Περέα. Αυτός παίζει στο τέλος της ημέρας και αυτός κερδίζει το επόμενο συμβόλαιο. Ούτως ή άλλως είμαι μεγάλος φαν του Παναθηναϊκού και τον αγαπώ πολύ», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έμεινε όμως εκεί και πρόσθεσε ότι: «Πάνω απ’ όλα αγαπώ το ίδιο το άθλημα, την ουσία του ποδοσφαίρου. Και με τον ΠΑΣ παίξαμε όμορφο, στον ουδέτερο, ποδόσφαιρο. Κάθε βδομάδα κοιτάζω τη βαθμολογία και είμαι χαρούμενος και για τον Παναθηναϊκό και για την ΑΕΚ που πάνε καλά γιατί παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Έχω και τον ΠΑΣ έννοια βέβαια».

Μία τόσο καλή χρονιά, σαν αυτή που είχε στην Ήπειρο, είχε και τις δυνατές της στιγμές. «Δεν θα ξεχάσω το 5-0 απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Και εγώ προσωπικά και η ομάδα είχαμε εξαιρετική απόδοση. Ή το ματς της πρεμιέρας στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τον Πέδρο Κόντε να σκοράρει στο φινάλε. Ή το 1-0 με τον Παναθηναϊκό στους Ζωσιμάδες. Ζήσαμε μεγάλες βραδιές. Ήταν μια χρονιά γεμάτη χαρούμενες στιγμές».

«Δεν μένω στη μεταγραφή και μόνο – Θέλω περισσότερα με τη Στουτγκάρδη»

Σε ερώτηση για το πως αισθάνεται που βρίσκεται σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο και ένα από τα top πρωταθλήματα παγκοσμίως, είπε πως: «Όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε. Έδειξα στην ελληνική λίγκα κάποια από αυτά που μπορώ να κάνω, με είδαν και είμαι εδώ πλέον, στη Bundesliga. Στην αρχή επικρατούσε η ικανοποίηση που τα κατάφερα να βρίσκομαι ανάμεσα στους κορυφαίους, όμως σαν επαγγελματίας που είμαι θέλω όλο και περισσότερα. Έχω φιλοδοξίες, θέλω να συνεχίσω να δουλεύω και να βελτιώνομαι γιατί το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου».

Εκτός της Στουτγκάρδης υπήρχαν και άλλες προτάσεις κι’ άλλοι μνηστήρες. «Υπήρχε ενδιαφέρον και από αλλού, ναι. Ακόμα και επίσημες προτάσεις. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει η Στουτγκάρδη και μόνο αυτή. Ότι δεν συνέβη, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία».

perea-1-1.jpg

«Ζω το όνειρό μου στη Bundesliga»

Όπως συμβαίνει βέβαια στα περισσότερα μεγάλα βήματα, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Περέα. «Όπως είναι φυσιολογικό μαθαίνω ακόμα, προσαρμόζομαι στη νέα τάξη πραγμάτων και την απίθανη λίγκα που συμμετέχω. Με αρκετή δουλειά στην προπόνηση και θυσίες, θα δείξω περισσότερα καλά στοιχεία. Είμαι ευχαριστημένος απόλυτα με την επιλογή μου. Ζω το όνειρό μου, όντας μέλος ενός κορυφαίου κλαμπ σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα».

«Με έχει βοηθήσει πολύ ο Ντίνος»

Εκεί βρίσκεται και ένα ελληνόπουλο, ο Ντίνος Μαυροπάνος, με τον οποίο έχουν αναπτύξει εξαιρετική σχέση όπως αναφέρει. «Ο Ντίνος είναι ένας τρομερός τύπος. Είμαστε καλοί φίλοι, σαν αδέρφια. Είμαστε μαζί, δουλεύουμε μαζί, περνάμε χρόνο και εκτός γηπέδου μαζί. Με έχει βοηθήσει πολύ, με στηρίζει».

Η Στουτγκάρδη ωστόσο δεν βρίσκεται και στην καλύτερη βαθμολογική θέση, ούσα στη ζώνη των μπαράζ για τον υποβιβασμό. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν προβληματίζει τον πρωταγωνιστή της κουβέντας μας. «Προσπαθούμε να βελτιωθούμε κάθε μέρα και να παρουσιάσουμε ένα καλύτερο πρόσωπο. Έχουμε πολύ καλό υλικό, ποιοτικούς παίκτες και δεν θα κινδυνέψουμε. Θέλουμε να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται».

fc-bayern-munchen-v-vfb-stuttgart-bundesliga-scaled.jpg

«Τρομερό συναίσθημα να παίζεις σε Allianz Arena και Signal Iduna Park»

Αναφερόμενος πριν στους κορυφαίους, δεν γινόταν να μην ερωτηθεί για το πως ένιωσε που έχει παίξει στην Allianz Arena και το Signal Iduna Park καθώς και αν πιστεύει ότι κάποια ομάδα μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Μπάγερν Μονάχου. «Είμαστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Σίγουρα οι Βαυαροί είναι το μεγάλο φαβορί, οι μόνιμοι πρωταθλητές την τελευταία δεκαετία. Αλλά υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες. Ίσως και να κρύβεται κάποια έκπληξη φέτος» ήταν το πρώτο σχόλιο κα πρόσθεσε ότι: «Ήταν απίστευτα και στα δύο γήπεδα. Η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί ήταν εξαιρετική. Ξεχωρίζω λίγο την έδρα της Μπάγερν γιατί ισοφαρίσαμε και στο τέλος σε 2-2 και πήραμε το βαθμό της ισοπαλίας».

«Είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού – Θα παλέψει μέχρι τέλους για τα playoffs ο ΠΑΣ»

Οδεύοντας προς το κλείσιμο, η συζήτηση οδηγήθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, την μάχη για τον τίτλο στη Super League, το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τον Χάμες Ροντρίγκεζ και τον ΠΑΣ Γιάννινα φυσικά. «Τα ντέρμπι είναι πάντα απαιτητικά παιχνίδια. Και οι δύο ομάδες έδειξαν ότι έχουν ποιότητα και οι «ερυθρόλευκοι» ότι βελτιώνονται. Έχουν και τον συμπατριώτη μου, τον Χάμες που είναι τρομερός παίκτης. Η τέλεια προσθήκη για τον Ολυμπιακό, είμαι πολύ χαρούμενος και σίγουρος για εκείνον. Νομίζω ότι η ισοπαλία ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα βέβαια στο μεταξύ τους παιχνίδι». Όσον αφορά τον επικρατέστερο για εκείνο πρωταθλητή, ψήφισε… «Πιστεύω ότι είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού. Και η ΑΕΚ βέβαια θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Έχει δρόμο ακόμα, θα μάθουμε σε λίγους μήνες. Για την πρώην ομάδα μου, τον ΠΑΣ, πιστεύω ότι έχει την ποιότητα, έναν πολύ καλό προπονητή και θεωρώ ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την είσοδο στα playoffs».

5466878.jpg

«Θα ήταν τιμή μου να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος»

Κλείνοντας, έριξε και τη «βόμβα» για το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει την ελληνική Εθνική ομάδα. «Υπάρχει στο μυαλό μου σαν ενδεχόμενο. Θα ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω τη γαλανόλευκη». Προς το παρόν βέβαια μπορεί να παίξει με το εθνόσημο της Κολομβίας, η οποία δεν θα βρίσκεται στο Μουντιάλ του Κατάρ, εκεί που πιστεύει ότι θα κάνει το repeat η Γαλλία. «Δεν είναι και ότι πιο σύνηθες για εμάς τους Κολομβιανούς αλλά το γεγονός αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Έχουμε πολύ ποιοτικούς παίκτες και θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί».

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0